A kollázsművész könyvei

::: Lakner Zsuzsa új kollázskötetének apropóján


Lakner Zsuzsa pályafutását lassan másfél évtizede követem. Húgom, Turbuly Lilla révén kerültünk ismeretségbe, náluk a közös nevező egy, az eső utáni Stuttgartról írt vers volt, ami ugyanabban a Parnasszus-számban jelent meg, amiben Zsuzsa kollázsa. Akkoriban már elindult rövid életű, de sok örömet és sok jó barátot hozó kiadónk Rakovszky Zsuzsával, az Artemisz. Az első kötetek még saját tervezésűek voltak, be kell látnunk, e barkácsolás minden hibájával együtt. Ekkor jött egy művész, aki végzettségére nézve tipográfus, és aki örömmel vállalta, hogy méltó köntösbe öltözteti az újabb kiadványokat.

A legelső Lilla gyermekverskötete, a 2008-ban megjelent Titkos(s)írás volt. Külön élményt jelentett számunkra a virtuális tervezés és összerakás, amikor hárman, illetve a tördelőt, Julit is beleértve négyen négy helyről dolgoztunk a különleges hangulatú könyvecskén, aminek Zsuzsa végül a címlapon is megjelenített társalkotója lett. A személyes találkozásra csak jóval később került sor.

Ezt követte Rakovszky Zsuzsa fordításában A megbabonázott puding. Az ír tündérmesék és babonák csavaros történeteihez nagyszerűen illik a borító élénkzöldje, a háttérben egy régi térképpel, a kollázsolt címmel és alcímmel, egy ír kolostor kőbe vésett motívumának pecsétjével, valamint a hátsó borítóra beúszó hallal egy régi metszetről. Tökéletes hangulati és tartalmi illeszkedés, merész társítások, amik tűpontosan „ülnek”; odafigyelés minden apró részletre.

Még három közös kötetünk volt. Dickenstől a Feljegyzések fiatal párokról, illetve Draskovich Edina Saját levében főzős könyve, az enni – inni – olvasni – írni jegyében, ahol Zsuzsa újra illusztrátori feladatot vállalt, kollázsok helyett ezúttal saját szellemes rajzaival gazdagítva a rövid történeteket. Végül, de az együttműködésünket tekintve a legfontosabb kötetként nálunk jelent meg első kollázskönyve, a mára már gyakorlatilag hozzáférhetetlen Vénusz és Mars, Lakner Zsuzsa szárnyaló fantáziájának első „könyves kitörése”, amelyről S. Nagy Katalin írt nagyszerű ismertetőt az Arnolfini Szalon oldalán 2013 júniusában, s amit nagy büszkeségünkre méltónak ítéltek arra, hogy bekerüljön a Világ hét csodája egyikének jogutódjába, az alexandriai könyvtárba!

2020 októberében jelent meg Lakner Zsuzsa/Susanna Lakner harmadik önálló kollázskönyve, az Illustriertes Spielbuch für Mädchen (Játszókönyv lányoknak). A kézműves gonddal készült kötet kiadója immáron harmadszor az ír Redfoxpress (a Happiness to go, illetve a Stefan Heuerrel közösen jegyzett Einheitskurzschrift is náluk jött ki). A kézbe simuló, 11×16 centiméteres, 150 példányban megjelent, számozott, kézi kötéssel készült, keményfedeles művészkönyv egyediségével, mívességével a könyvgyűjtők álma lehet, amit legszívesebben a vitrinbe rakna az olvasó.

A mindig új utakat kereső művész ez alkalommal sem tagadta meg önmagát. Alapként Hugo von Hofmannstahl 1892-ben írt Tizian halála című drámájának 1904-ben kiadott példányát használta fel, amit egy antikvárium turkáló asztalán talált. Ebbe a könyvecskébe egy 18. századi, lányoknak szánt foglalkoztató könyv, egy korabeli orvosi szakkönyv és a Larousse lexikon illusztrációit helyezte el kollázstechnikával, számos esetben a könyv adott lapjának első sorát használva inspirációként, olykor bizarr, dadaista kötődésekkel és csavarokkal. A megjelent mű finom mintázatú, málnaszínű borítója, belső előzéklapja az eredeti mása, ahogy a rátett szövegek korhű betűtípusa is. Itt kell megdicsérni a nyomdát, hihetetlenül profi, minőségi munkát végeztek, facsimile minőségben produkálták az eredeti példányt.

Zsuzsa olyan játékba kezdett a kollázs és a művészet eszközeivel, amely egyszerre ad teret a végtelen művészi fantáziának és zárja azt fegyelmezett keretek közé, hiszen adott alapanyagokkal dolgozott. Úgy építette fel sajátos, 21. századi világát, hogy korábbi századok művészeinek irodalmi és képzőművészeti alkotásaira alapozott. Szétszedett és összerakott, újat alkotott, nem utolsósorban pedig tisztelgett a sokszor féltett, sokszor temetett, reményeink szerint változó formákban, de mindig is érvényes gutenbergi világ előtt. Az illusztrált „Spielbuch” igazi szellemi és művészi kalandozásokra hív, ki-ki saját élményei felidézésével, képzelőereje bevetésével keresheti a szöveg és a látvány rejtett viszonyrendszerét, saját kötődéseit és csillagrendszerét.

Turbuly Éva


Elsőközlés | forrás: a szerző archívuma
Készült 2020 őszén, a Susannicon blogon 2020. november 10-én megjelent recenzió felhasználásával | Susanna Lakner: Illustriertes Spielbuch für Mädchen; Redfoxpress, 2020; 36 oldal, 28 euró | A szerző további kötetei a Redfoxpressnél:
Happiness to go, Einheitskurzschrift | Hovatovább: S. Nagy Katalin: A kor valódi nyelvén | Ismertető a Kolaj magazinban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük