Nyóckert

::: Vargha János fotókiállítása elé


Ottan a nyóckerben van azér zöld. Hitted volna? Persze nem sok. Merhogy főleg házak vannak meg kocsik, meg járda – sok a kő ugye. Meg a kutyaszar.

De azér van. Pédául a Gutenberg téren, és az be is van kerítve a gyerekekkel együtt, hogy ne menjenek ki, mer kinn kutyák vannak. De a kutyák át bírják ugrani a kerítést.

Amúgy a fű kinő a betonon is. Az udvaron, az autóparkolóban. A természet ezen megnyilvánulásait egyesek az emberi gondatlanság jeleként értelmezik. Ahol egy kis föld és nedvesség van, ott a növény kisarjad, mint a fel-feltörő rossz lelkiismeret, amiatt, hogy az ember kirekesztette életéből a természetet. Olvastam, amikor erre a megnyitóra készültem, hogy azokat a növényfajokat, amik ilyen helyeken szeretnek kinőni, a szakirodalom urbanofil biocönózisoknak nevezi. (Mondjuk megkérdezhettem volna ezt a Fotóművész Úrtól is, de nem akartam ezzel idegesíteni. Még azt hitte volna, hogy valami környezetvédelmi megnyitó készül.)

Vargha János: Nyóckert (Részlet a sorozatból)
Vargha János: Nyóckert (Részlet a sorozatból)

De a lakosság azér törekszik értékei megőrzésére. Éppen a Fotóművész Úr mesélte, hogy ismeri, aki a kerti szobrot megdrótozta, hogy ne essen szét. És, hát vigyázni kell a parkolóra is, olyan sok növény azért nem nőhet, hogy az autók ne bírjanak beállni. Szóval összességében a nyócker, az olyan romantikus. A tűzfal, az autógumi és az ecetfa: ez a nyócker romantikája.

Aztán vannak olyan kertfélék is, amiket a népek pont azér csinálnak, hogy valami zöld mégis legyen. A cserepes virág azér praktikus, mert csak meg kell fogni, és arrébbtenni, ha meg elszárad, ki lehet dobni cserepestül. De a műanyag még ennél is jobb: az nem szárad el. Örökké bír zöldelleni a Szűzmária vállánál. Maga az örökkévalóság. És még víz se kell neki.

Viszont kimondottan kert a füvészkert. Tudod, a Pál utcai fiúkból. Olyan növények vannak itten összegyűjtve és megvédve, amik nem urbanofil biocönózisok, vagyis nem bírják a városi létet, ezért nem nőnek ki maguktól az aszfaltrésben. Meg békák, meg mindenféle rovarok, meg viziélőlények is vannak. A nyolcadik kerületi lakos a füvészkertben megláthatja, hogy a természet milyen vad és egzotikus dolog.

Kováts Borbála


Saját újraközlés | Forrás: Arnolfini Archívum
Elhangzott Vargha János Nyóckert című fotókiállításának megnyitójaként, 2004. május 23-án Szigetszentmiklóson, a 6. Arnolfini (Kert) Fesztiválon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük