Hogyan építsük be életünkbe a képzőművészetet?

::: S. Nagy Katalin új könyvéről


S. Nagy Katalin a Typotex Képfilozófiák sorozatában megjelent kötete tankönyv. A Műszaki Egyetem kommunikáció szakos hallgatóinak készült, de ajánlható mindenkinek, akit érdekel, hogyan tegyük a műélvezetet életünk részévé akkor is, ha nem vagyunk alkotó emberek.

Akik rendszeresen olvassák S. Nagy Katalin képelemző esszéit az Arnolfini Szalon felületén, most mélyebben betekinthetnek 20–30 ezer év művészettörténetébe, s a szerző vezetésével végigjárhatják az emberi érzelmek ábrázolásának fejlődését az őskortól napjainkig. Elgondolkodhatnak rajta, mit jelent a szemek játéka, a tekintet iránya, hogyan fejezhető ki az érzelem direkt és szubtil módon a műalkotásokban?

Gyerekkorunkban még rendszeresen festünk, rajzolunk, aztán már csak unalmunkban firkálgatunk értekezleten vagy telefonálás közben a lap csücskére. Pedig ha elmélyülünk egy művészeti albumban, fényképezünk a nyaraláson és felvételeinket albumba rendezzük, vagy kivágunk egy képet az újságból és felragasztjuk a falra, hogy nézegessük, nem csinálunk mást, mint kommunikálunk magunkkal és a világgal. És ebben senki sem különbözik az ősembertől, aki felfestette a mamutot a barlang falára, de Picassótól sem, aki egész életén át képekbe öntötte a gondolatait. A műélvezet, akárcsak az úszás, megtanulható. És megment a vízbe fúlástól.

Különféle mélységű vizekben.

Lakner Zsuzsa


Átvett újraközlés | Forrás: Susannicon
Megjelent a kulturális portálon 2013. augusztus 29-én, S. Nagy Katalin Képzőművészet és kommunikáció című kötetének recenziójaként | Typotex Kiadó, 2013; 204 oldal | Hovatovább: S. Nagy Katalin képelemző rovata

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.