Milyen a jó infografika?

::: Egy díjazott pályamű apropóján


Az InfoTandem gyakorló infografikusaként viszonylag ritkán kerülök olyan helyzetbe, hogy egy infografikai pályázat zsűrijének tagjaként adhatok át díjat – konkrétan ez az első eset. Átérezve ennek jelentőségét, egy klasszikus, bár annál talán rövidebb laudációval készültem…

A jó infografika szép. Tartalmi és formai értelemben egyaránt. Tartalmilag úgy szép, hogy állításai fontosak, pontosak, hitelesek, és a lehető legszófukarabbak. Formailag pedig úgy, hogy öröm ránézni. Ezt az örömöt sok minden kiválthatja: szellemesség, kreativitás, kompozíciós harmónia, képi dinamika, vagy épp a kivitelezés minősége.

Bojti Anna infografikája
Bojti Anna infografikája

A tartalmi szépség kötelező tartozék; e nélkül egyszerű félretájékoztatásról, jobb esetben érdektelenségről beszélhetünk. Ez tehát a szükséges, de nem elégséges feltétel. A formai szépség követelménye elsőre kevésbé tűnik meghatározónak, pedig nagyon is az. Általában ugyanis a formai szépség képes megragadni a potenciális befogadó figyelmét, akihez a tartalmat – az üzenetet – eljuttatni szeretnénk. Észrevesz valamit, ami azért született meg, hogy őt megállítsa egy pillanatra; azért, hogy ne tudjon csak úgy elmenni mellette. És ha már megállt, akkor megnézi azt is, mi az üzenet. A jó infografika igen gyakran ezzel a kétlépcsős módszerrel dolgozik.

Bojti Anna pályaműve szép; így is, úgy is. Jól körülhatárolható, ugyanakkor kellően cizellált tartalmat választ, amelyet részekre bontással tesz emészthetővé. Vizuális kerettörténete frappáns és magától értetődő, színvilága letisztult, karakteres figurái – amelyek a témához illően groteszkek – a végletekig redukáltak, mégis rendkívül árnyalt gesztusokra képesek. Mindezeknek köszönhetően üzenete célba ér és emlékezetes marad. Közbeszerzési Korrupciós Gépe méltán kapott helyet a díjazottak között.

Zsubori Ervin


Elsőközlés | Forrás: a szerző archívuma
Készült 2015 decemberében, Szigetszentmiklóson | Elhangzott 2015. december 9-én Budapesten, az A38-as hajón, a Transparency International Magyarország rendezte Átláccó Fesztiválon, a TI által meghirdetetett infografika-pályázat díjátadója keretében | Bojti Anna pályamunkája 2. díjat nyert

Comments

  1. SNK says:

    Még szokom és tanulom – de tényleg szép!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.