Török fürdő

::: Horváth Viktor történelmi regényéről


Fényes arcú efendi, ki miután házad népével vacsorádat elfogyasztottad, s midőn rabszolgáidat is aludni küldted, most heveredj le drága selyem párnáid közé és könnyed görgetéssel olvasd el ezen sorokat. Majd amint a holnapi első imát jelző müezzin lemászik a minaretből, szaladj és szerezd be a könyvet, melyet ajánlok neked. S bár a mondás úgy tartja, ha varjú a kalauzod, döglött kutyához jutsz, bízz bennem, hogy nem varjúként mutatok utat neked, s ne aggódj, hogy olvasás közben esetleg kiitatom veled a Gyehenna borát!

Sőt, mi több, drága efendi, ígérem, ha belemerülsz ebbe a regénybe, valóságos török fürdőben fogod érezni magad! Lubickolsz a selymes mondatok és történések medencéjében, megmártózol a szellemes szövegrészletekben, és oly édes kábulat lesz rajtad, mintha valamely cseles cselebi bendzset itatott volna veled. Vagy mintha eunuchok simogatnák agyadat s szívedet finom kenőcsökkel, s közben elgondolkozol azon, milyen lehetett az együttélés hitetlenek és igazhitűek között 150 éven keresztül, midőn együtt foltozgatták a békesség állandóan foszladozó fehér kendőjét. Alláh vigasztalja őket haló poraikban!

A könyv címe Török tükör, s egy sokszínűen fényeskedő elme, a nyelvvel jól bánó gyaur írta, ki jelenleg is a pécsi szandzsákban tengeti napjait. Jézus prófétád 2009. évében jelent meg e könyv – ez volt az író első regénye –, de ne riasszon el az, miszerint árvák képén tanul az új borbély!

Kérlek, ne úgy vedd e könyvet, mintha medreszeben tanult derék mollák történeti forrásait olvasnád, mert ez bizony szépirodalom, a műfaj fő eszközével, a tükörrel felszerelve. Így a korabeli elbeszélő szemével láthatod visszacsillanni a mohácsi csatát is, melyben ki tudja mit cselekedett Tumor Pauli meg az a szegény Lajos szultán, kiknek emlékét máig háborgó lelketeken cipelitek, ti szerencsétlen gyaurok. Alláh legyen kegyes hőseitekhez a negyedik mennyben! Ha szerencséd van, feltűnik néhány korábbi ismerősöd, bizonyos Gergely és családja, és ha jól figyelsz, utalás lesz egy félholdas-csillagos gyűrűre. Igen, arra, amelyen fél szemét mindig rajta tartja Valaki.

A könyv Ísza, Juszúf fiának történetén keresztül mutatja be a török kori Pécs és környékének életét, melyet Alláh akaratából akkoriban az igazhitűek birtokoltak és felvirágoztattak. A gyerek Ísza pont akkor érkezett ebbe a gyönyörű városba – melyben egyébként ifjúságom kék madara is fészkelt –, midőn a Rúmi Birodalom és a kalifák utódainak gondosan kormányzott országában éppen kifeslett a béke rózsája a hódítás bimbajából. A Boldogságos Pádisáh reménykedett abban, hogy a magyar királyok és a veszett kutya alemánok elkormányozzák saját országukat, de csalatkoznia, és gyakran beavatkoznia kellett. Így a hódító szultánok kénytelenek voltak lovuk lábával illetni a frengik földjét. Közben Ísza úrfi sorsának egét Alláh keze igencsak sűrű és zavaros csillagjegyekkel írta tele. Tanulság: aki nagy nyájat akar, nagy legelőt vegyen.

Fényes tekintetű efendi! Vedd meg néhány akcséért, vagy keresd a könyvtárban eme csodálatos művet, és ne higgy a mondásnak, miszerint kölcsönkért kaftán nem melegít! Ha mégsem jutsz hozzá, javaslom, tekerd meg félholdas gyűrűd kövét háromszor, s add le megrendelésedet a belőle kipattanó varázslatos dzsinnek! Biztos vagyok benne, hogy török témájú könyvet ingyen is házhoz szállít neked.

Addig is Alláh és a boldogságos Padisáh nevében kívánok neked minden jót, gyaur! Az Ítélet Napjának tudója szaporítsa erényeidet és nyújtsa hosszúra életedet! Biszmilláh.

Draskovich Edina


Átvett újraközlés | Forrás: Konyhasónapló blog
Megjelent 2011. szeptember 8-án, Horváth Viktor Török tükör című kötetének recenziójaként | Jelenkor Kiadó, 2009; 560 oldal

Comments

 1. Igazi stílusbravúr ez a recenzió, s erősen olvasásra ösztönöz. Mintha ott lennénk. Ráadásul nemrég ott voltunk.

 2. "Draskovich Edina" says:

  Biztosan van egy titkos időkapu valahol a Mecsekben! De amíg meg nem találjátok, ez a kiváló könyv is megteszi!

 3. spajzcetli says:

  …számomra ez volt a 2011-es év könyve,… és az év recenziója!… :)

 4. Draskovich Edina says:

  És eljött az igazság pillanata! Horváth Viktor ezzel a regénnyel nyerte el az Európai Unió Irodalmi Díját!
  http://www.jozsefattilakor.hu/index.php?submenu=welcome&id=992&details=1&cat=1

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük