Megnyílni egy könyv előtt

::: Láng Eszter Mintha nyitott ajtóból című kötetéről


Ez egy személyes kötet. Azt nem mondanám, hogy egyszemélyes, mert minimum kettő, de az események és érzések, amelyek számba vétetnek, nagyon személyesek: Láng Eszterről szólnak. Méghozzá konkrét, vagy annak ható élményekkel, konkrét személyekhez fűződő érzelmeket sorolva. Fő fegyverük a hitelesség.

Az olvasó – és a szerző – szempontjából a tét az, érdekli-e az a személyes sors, amelynek bizonyos vonatkozásai a sorok közt kibomlanak. Ahhoz, hogy ez kiderüljön, egyszer el kell olvasni a könyvet. Ez nem lesz nehéz, mert egyrészt szikár kötetről van szó, másrészt – alcímében is vállaltan – rövid versekről, csábítóan pergő futamokról.

Amit ígérhetek: az első olvasat elég lesz ahhoz, hogy felismerjük, igen, itt egy személyes sorsot látunk, s az érdekel minket. Ha ezt beláttuk, akkor le is mondtunk arról, hogy közvetlenül magunkat vagy a világot akarjuk megérteni belőle, s ezzel megnyílunk a könyv előtt: megszeretjük, és érezni akarjuk. Ismét át akarjuk élni.

Aztán észrevesszük: már másodszorra is olyan ismerős a táj, hogy elkezdünk otthon lenni benne. És nem csak Esztert látjuk már a biztos kézzel felvitt, százszínű pasztellkréta-sorokban – a piros gumicsizmában érkező reggelt meglesve, az anyává érő lányfa-tavaszban, az alvadtvér-színű őszi avarban gázolva, az égen szétgurult esti fényekben állva, vagy épp a kékellő éjszakában –, hanem önmagunkat, a saját sorsunkat is.

Méghozzá olyan okos, szelíd, mégis kontúros, lecsiszoltságukban is rétegzett kompozíciókban, olyan finom – hol szenvedélyes, hol gyermeki, hol bölcs, hol játékos hangú – betűszövetekre felhordva, amilyenekre csak egy festőművész-költő lehet képes. És amelyek mögül mindig kikandikál az átélt idő.

Zsubori Ervin


Elsőközlés | Forrás: a szerző archívuma
Készült 2021 tavaszán, Láng Eszter Mintha nyitott ajtóból című verseskötetének lírai felvezetéseként | Pont Kiadó, 2022, 80 oldal, 2730 forint

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük