Madárijesztőket szállító szivárványos trolibusz

::: Tenke Gergő rajzkiállítása elé


Ha én madárijesztő lennék, s el kellene jutnom valami messzi vidékre, akkor csakis Tenke Gergő Madárijesztőket szállító szivárványos trolijára váltanék jegyet. Vidám lenne az út, kintről is beszüremlene a szivárvány, meg ha leszállnánk kinyújtózni, dolgunkat végezni, akkor is szivárványban gyönyörködhetnénk.

Ha én nem madárijesztő lennék, hanem bármi más, de szintúgy trolizni volna kedvem, akkor is Tenke Gergő troliját választanám, csak egy másikat. Felkapaszkodnék a hátsó lépcsőn, beállnék a kocsi végébe, mert onnan hátrafelé is kitűnően látni, lyukasztanék, majd jól megkapaszkodnék a kapaszkodóban, nehogy a kanyarban gond legyen.

Ha az én titkos vágyam az lenne, hogy autóversenyzőként szerezzek hírnevet magamnak, akkor az autóversenyzéshez csakis Tenke Gergő szupergyors versenyjárgányát választanám. Nem ellenőrizném én a fékeket, se az olajat meg a gyertyát, rendben van azzal úgyis minden, csak bepattannék, tövig nyomnám a pedált, s meg se állnék a célszalagig.

Ha én nem félnék a víztől, s tengeribetegségre se lennék hajlamos, és valami nagyon távoli óceánon valami nagyon távoli szigetet lenne kedvem felfedezni, rögvest behajóznék Tenke Gergő hajójába, s hol magamra zárnám a kabinajtót, s csak elmélkednék, kukucskálva ki a kerek ablakon, hol meg a felső fedélzeten grasszálnék, süttetve magamat a nappal, beszippantva mélyen a sós tengeri fuvallatokat.

Tenke Gergő: Önarckép, 2002
Tenke Gergő: Önarckép, 2002

De mivel egy kicsit félnék a víztől, s bizonyára tengeribetegségre is mutatkoznék némi hajlamom, inkább arra a kis versenyrepülőre kéredzkednék fel, amelyet Tenke Gergő tervezett. Hiszen annak biztos időben kinyílik a kereke, a legkisebb távoli óceán-szigeten is könnyedén le tud szállni, a pilótái pedig a szakmájuk minden csínját-bínját betéve ismerik, még álmukból felriadva is.

Ha én építkeznék, kizárólag Tenke Gergőtől bérelnék darus kocsit. Jön, amikorra hívják, fölemel, odébb rak, teszi amit kell.

Ha én Tenke Gergő lennék, akkor kockás kisgatyám lenne, kockás kis zöld pólóval, sündisznósra nyírt hajam vidáman meredne az égnek, mosolyognék a világra naphosszat, s ha elunnám magam, hát trolibuszokat vetnék papírra, amíg csak van rá igény. És lenne…

Zsubori Ervin


Elsőközlés | Forrás: Arnolfini Archívum
Elhangzott 2002. október 12-én Szigetszentmiklóson, a 3. Arnolfini (Terasz) Fesztiválon, az akkor 7 éves Tenke Gergő Madárijesztőket szállító szivárványos trolibusz és más utazó szerkezetek című kiállítása – a Kuffer Galéria No20-as tárlata – megnyitójaként

Comments

  1. Papírszabó says:

    Ha én Tenke Gergő lennék, azon lennék, hogy mindez megvalósuljon és a sok öreg trottyot akik most ezt az írást élvezettel olvasták, s után amegnézegették a rajzaimat, megfurikáztatnám egy általam tervezett szerkezeten.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.