Adalékok egy mosógép jellemrajzához

::: Háztartásvezetési tanácsok


Közösen eltöltött hat évünk során még nem sikerült az automata mosógépem összes tulajdonságára fényt derítenem. Így is felgyűlt azonban annyi tapasztalat, amelyet már érdemes lehet megosztani másokkal is.

Kezdjük az elején, annál is inkább, mert viszonyunkat a gépünkkel már a beszerzés körülményei meghatározhatják. Még véletlenül se gondoljunk olyanra, hogy mennyi pénzünk van a beruházásra, mert ez sértődésre adhat alkalmat, s amúgy sem számít. Mint ahogy az sem, hogy így hosszú, vagy úgy széles, esetleg merre nyílik, elöl vagy felül. Ha az utóbbira voksolunk, akkor az útban lévő illatszerpolcot néhány óra alatt könnyedén átszerelhetjük. A családi béke szempontjából izgalmas lehetne a gyermekzár kérdése, de ez sem igazán döntő tényező. És ne készüljünk fel katalógusokból, vagy ne kötelezzük el magunkat előre egyetlen típus mellett: ezek csak akadályoznák a felszabadult vásárlást.

A kiválasztás

Olyan üzletet válasszunk, ahol gazdag a készlet, és egy-egy bemutatópéldány közelről is megtekinthető. Az eladó felvilágosító munkájáról nyugodtan lemondhatunk; a választást nem különösebben befolyásolja, s csak frusztrálna bennünket, hogy nem tudunk neki kellően szakmai kérdéseket feltenni. Kizárólag női partnerünkre figyeljünk, aki valahol szintén ott nézelődik az üzletben (még nem találkoztam férfiemberrel, aki egyedül vett volna mosógépet). Talán mindjárt az elején, vagy legkésőbb a második szemlélődő kör után, különös hangsúllyal kiejtve azt fogjuk hallani: de jól néz ki… És ez a döntő! Ilyenkor általában további érvelésnek már nincs is helye, az új mosógépünk kiválasztatott.

Ne ringassuk azonban magunkat abban a hitben, hogy ezzel már pontosan tudjuk, mit vettünk. A raktári becsomagolt darabot még nem ismerjük, így azt sem tudhatjuk, hogy egy korrekt szakival, vagy egy igazi személyiséggel lesz dolgunk. Reménykedjünk az utóbbiban. A szállítás, kicsomagolás, göngyöleg eltüntetése című részbe most nem mennék bele, de ha valakit érdekel, visszatérhetünk rá.

A bekötés

Tartozzék bár a géphez gyárilag bármilyen hosszú flexibilis vízbevezető tömlő, vegyünk egy fél méterrel hosszabbat, mert körülbelül ennyi hiányzik majd a biztonságos bekötéshez. Aki családi házban, szerelővel állíttatja be mosógépét, az nyugodtan ugorjon a következő fejezethez. A panellakók azonban maradjanak, és idézzék fel az aktuális emeletszámot. Ha ez háromnál nagyobb, akkor jobb rögtön megpróbálni elcserélni a lakást egy mélyebben fekvőre, mert ez esetben kevesebb emeletet önt majd el a víz. E veszély egyik fő oka, hogy mindmáig nem tisztázott, milyen gyorsan merevednek el a PVC csövek. Volt rá példa, hogy egy kis mozgatás után máris teljes nyomással ömlött a víz. Igaz, mindössze 10 percbe telt, amíg a gondnok odaért, szakszerűen kikötötte a WC-t, majd leszerelte a helyiség hátfalát, hogy elzárhassa a főcsapot, ám akkor már a 20 centis hullámok hátán békésen hajókáztak az üres pillepalackok a konyhából az előszoba felé. Az alattam lévő emeleten már csak 5 centiméter volt a vízmélység, eggyel lejjebb épphogy csordogált valami a falakon, a földszinten pedig legfeljebb helyi beázásokról lehetett beszélni. Ebből mindenesetre kiderült, hogy én – előrelátó módon – a harmadikon lakom.

A beüzemelés

Az előző fejezetből következik, hogy szükség van szerelőre… Nem árt azonban alaposan felkészülni. A gyártók a mozgó részeket csavarokkal rögzítik; ügyeljünk rá, nehogy a mester véletlenül olyanokat is kivegyen, amelyekre szükség van a működéshez. Aztán ott van a vízszintbe állítás, amelyet a szakember a lábak csavargatásával ér el. Várjunk türelemmel a „kész!” felkiáltásig, akkor azonban üljünk rá gépünkre, és dőljünk jobbra-balra, előre-hátra, leleplezendő az esetleges billegéseket. Erre feltétlenül szükség van, hogy minimalizálhassuk a rejtett „faltörő kos” funkció okozta veszteségeket. A ruhanélküli próbamosást sem célszerű megúszni, mert azon túl, hogy növeli masinánk munkakedvét, fényt deríthet arra is, megfelelő magasságú-e a kádunk a vízelvezető tömlő eredményes működéséhez. Tudományosan fogalmazva: a cél az, hogy amikor a gép a mosási szakasz vége előtt vizet ereszt, akkor a benne lévő vízoszlop magassága nagyobb legyen, mint a tömlő legmagasabb pontja.

Ideogrammák

Torma Cauli László fotója
Torma Cauli László fotója

A mosógépen lévő jelek a világ minden táján érthetőek, néhány kivétellel. A virág senkit ne tévesszen meg, házi kedvencünkkel nem lehet tulipánt mosni; az a pamut jele. A festőpalettát formázó ikon sem arra utal, hogy a szóban forgó eszközzel festményeket hozatunk létre, de még csak nem is arra, hogy kitisztíthatjuk vele a festőpalettánkat; ez a tarkaruha szimbóluma. Kedves motívum egy puha-pihe toll, amelyről először azt gondoltam, talán írni azért tud a gép, de tévedtem, ez a finom textilt helyezi képbe. Több babaarc is felbukkan, ezek magukért beszélnek: mosógépbe sohase tegyünk kisgyereket! Arról, hogy e gombok mire jók, s miként lehet a gyermekzárat beállítani, sajnos kellő méretű unoka hiányában egyelőre nem tudok felvilágosítást adni.

Szabályozottság

Vannak a gyártók által beépített tulajdonságok, és vannak a szabadon választottak. Előbbiek közé tartozik a Fuzzy Logic. Mivel kellő pontossággal aligha tudnám interpretálni, inkább idézem: „… nem csak az optimális mosási körülményeket állítja be (vízszint, és más paraméterek), hanem szabályozza a mosás folyamatát is, és elvégzi a szükséges módosításokat a még hatékonyabb mosás érdekében. A fent említett esetekben a rendszer észleli a mosási ciklus eltéréseit, például nagyobb mennyiségű mosószer a program(fázis) végén, erős rázkódás centrifugálás közben, stb. Beállíthatja (átállíthatja) a már futó programot, például megváltoztathatja a mosás hőmérsékletét (tiltakozom!) és a centrifugálás sebességét. Az ilyen eltérések észlelése után a mosógép leállítja a mosási program normál menetét, hogy helyreállítsa a program paramétereit, és folytassa a megkezdett programot. A Fuzzy Logic rendszer 7 kísérletet tesz a hasonló eltérések kiküszöbölésére.” Világos. Az utolsó kitétel amúgy azt jelenti, hogy utána egyszerűen leáll, amint az meg is történt. A Fuzzy Logic tulajdonsággal szorosan összefügg néhány másik, amelyek között szabadon választottak is akadnak; olyanok például, mint időtlenség, társaságigény, csomagolóképesség, szolgálatkészség, önkontroll, sértődékenység.

Időtlenség, önkontroll, szolgálatkészség

Az automata mosógép tudvalevőleg időre dolgozik. A megfelelő program beállításával képes kiszámolni, hogy – a ruha minőségének és súlyának függvényében – mennyi időt igényel a mosás, az öblítés és a centrifugálás, s ezeket össze is adja. Ebből kivonja a hajó hosszát, a tat szélességét, a matrózok számát, megszorozza kettővel, és végül kiírja a kapitány életkorát. Ez azonban nincs mindig így. Ezért sose ígérjük könnyelműen valamely családtagunknak, hogy – a teregetésre szánt időt is beszámítva – ekkor meg ekkor ott vagyok érted. Legtöbbször csak 2H-val indít, de ezt idővel módosítja, például 99 percre. Máig nem tudom, hogy a szükséges gondolkodási időt beszámítja-e, avagy sem, mindenesetre besegít azzal, hogy kis LED lámpácskákkal jelzi, hol tart. Sőt, még pislog is hozzá, ha már az adott szakasz végéhez közeledik.

A célegyenesbe fordulva már egyre bizonyosabbak lehetünk a pontos kijelzésben, igaz – s ez már az önkontrollal függ össze –, akkor is rá kell számolnunk jó néhány percet, amíg az ajtaját is engedi kinyitni. A probléma igazából ott kezdődik, amikor átlép az említett Fuzzy Logic rendszerbe. Például a centrifugálásnál méri saját kilengését, és ha ez túl nagy, akkor lelassul, s visszakapcsol a művelet kezdeténél jelzett időre. Figyelem, ez biztosan nem számít bele a teljes működési terminusba! Ha azt vesszük, hogy mondjuk ötször próbálkozik, s minden alkalom körülbelül 5 percig tart, akkor ez már plusz 25 percet jelent. De megéri, mert ezzel csak a szolgálatkészségéről tesz tanúbizonyságot. Utóbbi tulajdonságát erősíti abbéli tehetsége is, hogy amikor tarka ruhaneműnél egy korábbi munkafolyamattal teljesen azonos dózisról van szó (1 pizsama, 2 ing, 8 alsónemű, 12 pár zokni), akkor visszaemlékszik, hogy ehhez legutóbb pontosan 90 percre volt szüksége, így azonnal arra ugrik, majd ezt az ütemezést be is tartja.

Társaságigény, sértődékenység

Torma Cauli László kollázsa
Torma Cauli László kollázsa

Az előző fejezet alapján világos, hogy figyelemmel kell kísérnünk a sikertelen próbálkozásokat. Különösen érvényes ez akkor, ha gépünk azon a határon centrifugázik, amikor még épp nem kapcsol át önkontrollal a Fuzzy Logic rendszerbe. Ilyenkor azonnali beavatkozásra van szükség! A feladat egyszerű: teljes testsúlyunkkal ránehezedünk a tetejére, hátha gyorsuláskor még elrendezi magában úgy a ruhát, hogy ne bújjék elő belőle a faltörő kos. Ha ez mégis bekövetkezne, akkor a gazdáját is könnyen leveti magáról, s megállíthatatlanul célba veszi a mosdókagylót vagy az ajtófélfát. Ekkor nincs más hátra, ki kell húzni a zsinórját a konnektorból… Erre persze megsértődik, amit úgy ad a tudtunkra, hogy hosszú ideig nem engedi kinyitni az ajtaját. Ebből is látható, hogy az automata mosógép társas lény, ne nagyon hagyjuk hát magára. Érdemes beszerezni egy közelben lakó rokon, esetleg egy mosógép-szitter telefonszámát arra az esetre, ha feltétlenül ki kell szaladnunk valamiért a közértbe, vagy éppen indulni kell az oviba a gyerekért.

Csomagolóképesség, bosszúállás

Talán meglepően hangzik, de automata mosógépbe ne tegyünk egyszerre lepedőt és apróárut (fehérneműt, zoknit), mert nem bírja megállni, hogy bebugyolálja a nagyobbakkal a kisebbeket, óriás gombócot formálva a szennyesünkből. Ekkor a centrifugálásnál garantáltan felébred benne az alvó kos, mert a rendszer nem tudja a gombócot középen tartani. Ha mégis hibázunk a pakolásnál, akkor nyúljunk bátran a konnektorhoz, majd áramtalanítás után segítsünk neki lazítani. És még valami: a frissen vásárolt ingeket, pólókat az első mosáskor gondosan rejtsük el a már jól ismert ruhadarabok közé, vagy tisztítsuk teljesen külön. Utóbbi persze szintén kockázatos. Ha a kedvenc gyapjúpulóverünket – biztos, ami biztos – kézzel szeretnénk kimosni, még véletlenül se legyen bekapcsolva a mosógép, mert észreveszi a kihágást, megsértődik, és kíméletlenül büntet. Például úgy, hogy az éppen akkor mosott ruhákat felöltve azzal kell szembesülnünk: a karunk hosszabb lett 5 centivel, s felszedtünk minimum 8 kilót.

Huh, nem szoktam ilyeneket írni, teljesen eldugult az agyam, ki kellene öblíteni valahogy. De azt sajnos még nem tudom, miként lehet öblíteni centrifugálás nélkül…

Torma Cauli László


 Exkluzív elsőközlés
Készült 2011 márciusában; közlésre átadva 2012 novemberében

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.