Szent Miklós legendáriuma

::: Egy nagykanizsai Mikulás-est apropóján


Szigetszentmiklóson az Arnolfiniknél száznál is többször voltam. Sosem jutott eszembe, hogy a város nevében Szent Miklós neve is benne van, amelyet december 6-án csütörtökön, a nagykanizsai főiskola kollégiumában tartott Mikulás-esten mondtam ki először ebben az összefüggésben. István király bizánci kapcsolatainak köszönhetően még Szent Miklós-ereklyéket is őriztek Magyarországon, és neve körülbelül hatvan településnél bukkan fel, Kunszentmiklóstól Fertőszentmiklósig.

Miközben a hallgatók sütötte mikulás-süteményeket ízlelgettük, meséltem a 245-ben Patarában (Anatólia), gazdag családban született jószívű, adakozó, tehetséges Miklósról, akinek korán meghaltak a szülei. Főpap nagybátyja neveli, hatására 270-ben Jeruzsálembe hajózik. A szélvihar kettétöri az egyik hajó árbocát, s az emberek a vízbe hullanak, ám Miklós hite, ereje lecsendesíti a tengert, hajójukat is megmentik, és eljutnak a Szentföldre. Ettől kezdve a tengerészek, tengeri utazók védőszentjének tekintik.

Szent Miklós a nagytótlaki plébániatemplomból származó oltárképen, XV. század
Szent Miklós a nagytótlaki plébániatemplomból származó oltárképen, XV. század

Amikor egyszer meghallja, hogy egy szegény ember kénytelen egyik lányát feláldozni, titokban pénzt dob be az ablakon. Ezt még kétszer megismétli, így megmenti a három lányt, akik tisztességesen férjhez mehetnek. Fő üzenete: Te is tégy jót – titokban…

A Szentföldről hazatérőben Myrában püspökké választják, ezt a tisztet 52 évig tölti be. Főként fiatalokkal, gyerekekkel foglalkozik, tanítja, taníttatja őket; vagyonát jó cselekedetekre, mások segítésére fordítja.

Hosszú élete folyamán számos csodát tett, például megakadályozta három igaztalanul vádolt fiatalember kivégzését. 325-ben részt vett a kereszténység szempontjából jelentős niceai zsinaton. Már a saját korában is nagyon népszerű volt, 350 körül bekövetkezett halála után pedig főleg a bizánci, majd pravoszláv egyházban vált azzá. Nyughelyére 1087-ig angyalok vigyáztak, akkor azonban kirabolták a sírt. Összegyűjtött csontjait Bariban őrzik, templomot is építettek föléjük, ám lelke ott maradt az eredeti sírban.

Szent Miklós egy orosz ikonon, XIX. század
Szent Miklós egy orosz ikonon, XIX. század

A bizánci és a kopt hívők a VI. század óta december 6-án ünneplik Miklóst. Ökumenikus szent: a zsidóknak is segített, nem értett egyet üldözésükkel. A nyugati katolikus egyházban a IX–X. században kezdtek templomokat építeni a tiszteletére, a XIV. század óta a segítő szentek egyike. A XIII. században megjelenő latin nyelvű Legenda Auréliában, amelyben kanonizálták a szentek élettörténetét, ő is szerepel. Magyarországon még a XVI. században is a kötelező ünnepek közé tartozott a születésnapja.

A Miklós név csehül és szlovákul Mikulás, később ez terjedt el. Népi, pogány hagyományok is kötődnek hozzá, például a diákok püspökválasztása aprószentek napján.

Bizonytalan, hogy a mai Mikulás-ünnep miként alakult ki. Valószínűleg Németországból ered. A XIX. században polgári családokban már nálunk is ünneplik, osztrák mintát követve. A finn rádiósok 1927-ben úgy döntöttek, hogy a Mikulás és kilenc rénszarvasa a Lappföldön, a Fül-hegy gyomrában lakik, Napapiritben. Azóta is onnan indul világot bejáró útjára – a gyermekek (és a csokikedvelők) legnagyobb örömére.

Szent Miklós legendájának jelenetei a Jánosréti oltáron, XV. század
Szent Miklós legendájának jelenetei a Jánosréti oltáron, XV. század

A XIX. század vége óta mindmáig rengeteg kedves, zsúfolt, giccses, vörös színben pompázó képeslap sugallja a Mikulás nagyszerűségét. A keresztény művészetben ezernél is több évig készültek pravoszláv ikonok, katolikus oltárképek, melyen Szent Miklóst, ezt a derűs, szívélyes, bölcs embert, illetve csodatettekkel, legendákkal átszőtt életét ábrázolják. Nálunk például a Jánosréti oltár őrzi az emlékét.

Jó volt mesélni erről a hallgatóknak, akiknek egyébként szociológiát – azaz egyféle társadalomszemléletet – tanítok. És most már Szigetszentmiklósra is másként megyek, hogy tudom, Szent Miklós a védőszentje. Egyébként életem egyik, 11 éves korom óta meghatározó embere Mikulás napján született. Most volt 88 éves.

S. Nagy Katalin


Exkluzív elsőközlés
Készült 2012 decemberében

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük