Imagination

::: Nade írása legújabb kiállításáról


Amikor megszületünk, egész életünk – John Lennontól kölcsönözve – egy imagination, vagy Beke Lászlótól elcsenve magyarul, egy elképzelés. Magam viszont egy régi elképzelésemet valósítottam meg, amikor 2006-ban, 35 évnyi könyvkereskedés, Írók Boltja után, képzőművészettel kezdtem foglalkozni. A Saxon Art Galleryben megrendezett tárlatom utóbbi éveim három korszakát, különböző stiláris megközelítését mutatta be.

Az Imagination című kiállítás a Saxon Art Galleryben

A galéria hátsó, kisebb termében bemutatott, születésnapomra készült „60” című sorozat hatvan kisméretű monokróm négyzetből áll. Külön-külön mindegyik csupán egy szín, amelyek egyetlen tagolatlan képtestté szerveződnek, valamint az én megélt színes 60 évemről is szólnak. A monokróm képek jelentése számomra az állandóság, a világ mozdíthatatlansága, John Cage csendje…

Nade: 60 (a kiállítás részlete)

Több évnyi töprengés után megváltozott a világról, vele a művészetről való gondolkodásom is, ráébredtem, napról napra bizonyítást nyer, hogy valójában minden változik, és mégis mozog a Föld… A nagy kiállítótér hatalmas fala lehetőséget adott számomra, hogy új elképzelésem, az élet mozgása, a víz éltető ereje megjelenjen egy nagyméretű munkámban.

12 digitális vászonképem sűrű függőleges, erőteljes, intenzív kék-sárga-zöld-pink-narancs-szürke váltakozó ritmusú csíksora tele belső hullámzással, változással, modulációval egy 3 × 3 méteres freskóvá állnak össze. „Imagination” címet adtam ennek az immár megvalósult elképzelésemnek, és az egész tárlatnak is.

Nagy Bernadette Nade Imagination című képe előtt a Saxon Art Galleryben (Fotó: Kemény György)

A „61 képetűd” az elmúlt három év, a pandémia, a bezártság vizuális naplója, amikor még fontosabbá vált számomra a képzelet szerepe, továbbá pillanatnyi hangulataim, érzéseim egyperces, azaz 20 × 20 centis leképezései is. Ezek absztrakt expresszionista akrilképek, mindegyik egy-egy gesztus. Intimitás, indulat, szenvedély, zene, tánc, mozgás, szín, forma, rejtett emóciók előbukkanása, a pillanat feszültsége, a szabadság megélése, a lélek, a nyers anyag jelenik meg ezeken a képeimen.

Nade: 61 képetüd (a kiállítás részlete)

A jelek, kalligráfiák, repetitív színek, formák variációi mögül hol Bachot, hol Steve Reichet vélem kihallani. Élveztem a munkát, kezem heves önjáróságát, az ecset lágy, a spakli éles mozgását a kemény fatáblákon.

Nade: 61 képetüd (három részlet a sorozatból)

Folytatom, mert Parti Nagy Lajos szerint „nem lehet kétszer ugyanabba az akrilba lépni”.

Nagy Bernadette Nade


Exkluzív elsőközlés | Forrás: a szerző archívuma
Készült 2022 júliusában, a szerző Imagination című kiállításának apropóján | Saxon Art Gallery, Budapest | Kurátor: Dárdai Zsuzsa | 2022. május 12 – június 30. | Hovatovább: KEMÉNY NA, DE KEMÉNYNade, Kemény György és Kemény Dávid performansza (videó)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük