Woody és Diane perspektívájából

::: New York-i gondolatfutamok 5.


New York-képünket az ott játszódó filmek is alakították. Saját szemünkkel kell látnunk tehát a Queensboro hidat is – onnan, ahol Woody Allen és Diane Keaton üldögélnek egy este a Manhattan című filmben. Az idilli partszakasz nem létezik már, több sávos gyorsforgalmi út vezet az East River partján, de egy szinttel feljebb megpihenhettünk egy kis parkban és készíthettünk egy felvételt azonos perspektívából. A város tele a Men in Black 3 plakátjával. Will Smith és Tommy Lee Jones mellett most Josh Brolin üldözi az elkanászodott földön kívülieket.

Gépünk szombat reggel landolt a városunkban, nincs tévéújságunk, így jetlag okozta félálomban nyomogatjuk a távirányítót a híradó után. Az egyik adón épp a MIB 2 kezdődik. J. ügynök egy elszabadult sárkányszerű szörnyet próbál megfékezni a metróalagútban. Eszeveszetten száguldanak a Broadwaytól a 81. utcáig, ahol mi is minden este feljöttünk a föld alól. Itt található a Természettudományi Múzeum, kertjében találkoztunk első nap a szelíd mókusokkal.

Reggelente 5–10 klasszikus sárga iskolabusz önti ki a gyerekeket az oldalbejáratnál, akik jegyzetfüzettel a kezükben igyekeznek befelé, majd délben a park padjain ülve vastag, salátaleveles házi szendvicset eszegetnek almával, színes Tupper dobozkákból. Utolsó utunk New Yorkban minket is a tekintélyes épületbe vezetett, amelynek öt emeletén végigkövethető a Föld fejlődése, a kőkorszaktól az űrhajózásig. A gigantikus dinoszaurusz csontvázak között rohangálva forgatta Ben Stiller az Éjszaka a múzeumban című blődlijét is.

New York, 2012 (Lakner Zsuzsa felvétele)
New York, 2012 (Lakner Zsuzsa felvétele)

New York, ez a sziklákra és feltöltött mocsarakra épült város, ahol a taxik dudálása, a szirénázás és a légkondicionálók duruzsolása monoton zúgássá állandósult a fülünkben, és ahol a többszintes metró miatt folyamatosan remeg a föld, évtizedek óta világvége hangulatra inspirálja a filmrendezőket. Elszabadult óriás gorilla, támadás az űrből, jégkorszak és egyéb természeti katasztrófák. Gyakran csak a Szabadság-szobor fáklyát tartó karja éli túl a pusztítást. Talán az sem véletlen: az iszlám terroristák is ezt a színhelyet választották, hogy maradandó károsodást okozzanak a nyugati civilizációnak…

A filmek végén New York romokban, de aztán felkel és összeszedi magát. Eddig a valóság is az optimista forgatókönyvet követi. A World Trade Center utódja május elején elérte a végső magasságot. Kinyújtott középső ujj – kommentálta cinkos mosollyal az egyik építőmunkás a tévében.

A Természettudományi Múzeum aulájának falain Theodor Roosevelt népéhez intézett, kőbevésett gondolatatait olvashatjuk. A pénztárhoz sorban állva mindenki felnéz az ifjúsághoz szóló intelemre: Tekinteteteket a csillagokra szegezzétek, talpatok a földön legyen.

Ámen.

Lakner Zsuzsa


Exkluzív elsőközlés
Készült 2012 májusában, New Yorkban és Stuttgartban

Comments

 1. Kispiskóta says:

  Mi külön számon tartjuk azokat a romantikus filmeket, amelyek New Yorkban játszódnak és karácsony is szerepel bennük! Sok van.

 2. Hoffmann Erika says:

  Én is most kezdtem el újra fókuszálni a New Yorkban játszódó filmekre. Múlt héten az In America című ír „rettenetet” sikerült megnéznem. Akkor, a zajokból ítélve, sosem volt csend, nyugalom…

 3. Arnolfini Szalon says:

  Ezúton köszönnénk meg rendkívüli és meghatalmazott tudósítóinknak, Lakner Zsuzsának és – a biztos háttérből – Hoffmann Tominak, hogy New York-i helyszíni szemléjük élményeit folyamatosan megosztották e portálon velünk, így egy kicsit mi is ott lehettünk Sting és lakótársai közelében. Szép munka!

 4. Margit says:

  Gratulálok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük