Sabine Gandon arcai

::: Zsubori Ervin kiállítása elé


Néhány hete egy köteg mail-artot csúsztattam a postai pultra. Az alkalmazott rám nézett és bólintott: „Ne is mondjon semmit, tudom mi a dolgom…” S ahelyett, hogy a komputerhez nyúlt volna automata ragaszokért, kihúzott egy fiókot és elővette a legfrissebb bélyegblokkokat. 22 csomagot adtam fel a világ minden tájára. Három bélyegből állt össze a helyes címlet. Szerencsére nem várakoztak sokan mögöttem, és több pult is nyitva volt, így nagyon élveztük, amíg mindet felragasztottuk a borítékokra.

Amikor elolvastam az Arnolfini MailStamp Collection keletkezésének történetét, pontosan tudtam, mit érzett Zsubori Ervin, amikor magához ragadta a régi bélyegekkel, borítékdarabokkal teli kartondobozt. Azt, amit én akkor éreztem, amikor enyém lett nagyapám bélyeggyűjteménye. Ha pedig álmomból felkeltenének, és nekem szegeznék a kérdést, melyik a legszebb bélyegsorozat a világon, gondolkodás nélkül rávágnám: a francia Marianne kollekció. Az aktuális verzióból most is itt egy leáztatott adag az asztalomon.

A Marianne bélyegek 1945 óta léteznek, s azóta rendszeresen megújítják és a korszellemhez igazítják azokat. Akárcsak a polgármesteri hivatalokban kiállított Marianne szobrokat, amelyek modellje volt már Brigitte Bardot, Catherine Deneuve és Laetitia Casta is.

Zsubori Ervin: Marianne 1,10
Zsubori Ervin: Marianne 1,10

Marianne a Francia Köztársaságot jelképezi, Eugène Delacroix 1830-ban készült festménye óta a szabadság szimbóluma. Az Ervin által most citált sorozatot Pierre Gandon tervezte, s ihletője Jacques-Louis David A szabin nők elrablása című – 1799-ben készült, a Louvre-ban látható – festménye, ezért a filatelisták gyengéden Sabine Gandonnak is nevezik. Ezt a szériát 1977 és 1982 között ragasztgatták a borítékokra. Többek között azokra is, amelyeket – ki tudja, milyen híreket rejtő levelekkel – ahhoz a belga diplomatához címeztek, akitől aztán egy magyar kisfiú megörökölte a gigantikus gyűjteményt, amely immár Arnolfini MailStamp Collection néven fut. S e sorozat 12 darabja ezennel a nemzetközi küldeményművészeti mozgalom szellemi vérkeringésének részévé válik.

Szépek ezek a Marianne-ok, büszkeség, báj, önbizalom és méltóság árad belőlük. Az összesből, ami eddig megjelent. Nézzétek meg a többit is. Az Arnolfiniak archiválták nekünk őket!

Susanna Lakner


Átvett újraközlés | Forrás: Spanyolnátha
Készült 2012. május 30-án, Stuttgartban | Megjelent a Spanyolnátha 2012/3. számában, Zsubori Ervin, a folyóirat Mail Art Nívódíjas szerzőjének 12 Marianne című kiállítása ráhangolójaként | Hovatovább: Arnolfini MailStamp Collection

Comments

  1. Draskovich Edina says:

    Egyébként a belga diplomata tud az Arnolfini MailStamp Collection-ról, valószínűleg meghatottan kattintott a linkre, amikor megkapta az értesítést. :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük