Ropogós rukkolalevelekre fektetve

::: New York-i gondolatfutamok 3.


Az vagy, amit megeszel. Én nagyon hiszek az élőlények tápláléklánc általi energiaátadásában. Több mint húsz éve nem eszem húst, s bár pár éve behódoltam a tengeri élőlények élvezetének, csak olyanokat fogyasztok, amelyek fajukhoz méltó körülmények között éltek és nem hosszú kínok között kellett kimúlniuk. Amerikában járt rokonom és kedvenc gasztrobloggerem azonban most lelkemre kötötték, hogy New Yorkban járván a hembörgert muszáj megkóstolnom.

Persze megadtuk a módját, s nem a McDonald’s-be tértünk be, hanem – mint utóbb kiderült – egy, a Guide Michelin által is számon tartott étterem utcai árusára voksoltunk, a Central Park egyik bejáratánál. A könnyűre sütött, teljes őrlésű lisztből készült cipócskába ropogós rukkolalevelek halmazára fektették a – deklaráltan kizárólag friss füvet legelésző tehenek húsából készült – tökéletes fűszerezésű, optimálisra sütött húspogácsákat. Mustározták, hajszálvékonyra szeletelt hagymákat és paradicsomszeleteket tettek rá, és a költeményt avokadópürével tetézték. Soha többet nem akarok ennél rosszabbat enni…

New York, 2012 (Lakner Zsuzsa felvétele)
New York, 2012 (Lakner Zsuzsa felvétele)

New York nem Amerika, mondogatják a tapasztalt utazók, s valóban, a híres-hírhedt kövérek, akiknek két helyet kell fizetniük a repülőn, nem itt laknak. Azért errefelé is lehet rettenetesen táplálkozni. Szupermarketekben járőrözve számtalan példát láttunk arra, mi mindent neveznek emberi tápláléknak. Egyik reggel tévedésből atomjaira szedett, majd újrainstallált, zsírszegény, homogenizált, glutén- és koleszterin-szegény, D-vitaminnal dúsított tejjel öntöttük fel a müzlinket. Meszelés után étvágygerjesztőbb folyadék marad a festők vödrében…Résen kell lenni a 0 kalória és vitamingazdag feliratoknál is. A citromosnak nevezett ásványvízben cukor ugyan nincs, de igazi citrom se. Úttörőtábori citrompótló tolakszik elő emlékezetünk bugyraiból.

Ám ez minden. A város minden pontján fantasztikusabbnál fantasztikusabb egészséges és rafináltan elkészített étkekre lehet akadni, s nem kell értük betörni a Chase Manhattan Bankba. Az ételbárokban húsevő, vegi és vegán, kínai, japán és indiai egyaránt talál magának finomságokat.

Persze itt mindenki rohan. Reggel kávéval a kézben, délben plasztik tálkába csomagolt salátával, munka után és előtt pedig stresszoldásként futni a parkba. És hogy mi lehet a hosszú boldog élet titka? Talán a Diet Cola és egy slukk cigi futás után – mint ahogy egy negyvenes nő demonstrálta előttünk a minap. Vagy a jóga. Pár hete Sting fellépett a városunkban, és olyan hosszan kitartott egy hangot, hogy az semmi mással nem magyarázható, mint a tökéletesen elsajátított jógalégzéssel. Amikor New Yorkban az egyik reggel fél tízkor immár másodszor láttuk őt a feleségével az Upper West Side-on, mindketten nagyon egészségesnek és kiegyensúlyozottnak tűntek…

Lakner Zsuzsa


Exkluzív elsőközlés
Készült 2012 májusában, New Yorkban

Comments

  1. „Soha többet nem akarok ennél rosszabbat enni…” – kemény és előremutató mondat ez! Tehát igaz a hír, ha valami rendes alapanyagokból készül és tisztességesen van elkészítve, akkor még akár hamburgernek is hívhatják.

    (Ha harmadszor is összefuttok Stinggel, nyugodtan adjátok át neki az összes arnolfinis író és olvasó üdvözletét!)

  2. Hoffmann Erika says:

    Nagyon helyes, hogy kipróbáltad a burgert, de még milyet! Igazán tiszteletreméltó darab. Most akkor ki a paparazzi és ki a celeb? Talán Sting és Trudy titeket próbál lencsevégre kapni, ennyi véletlen már nincs.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.