Találkozás egy régi jó baráttal

::: Miért olvassunk Hornby-könyveket?


Top 5 Hornby – az öt legnyomósabb érv, miért érdemes elolvasni Nick Hornby új könyvét, amelynek címe: A Meztelen Juliet.

1. Mert pont arra vágytunk, mikor az előző kötettel (Betoncsók / Slam) végeztünk, hogy minél előbb írja meg a következőt. A Hornby-univerzumban való időzés mindig tanulságos és rendkívül szórakoztató; olyan, mint egy találkozás egy régi jó baráttal, akit ugyan jól ismerünk, de újra és újra meg tud lepni bennünket.

2. Mert pontosan ismerni látszik az életünket, vágyainkat, szorongásainkat, ballépéseinket, az ezek igazolására, egymás és magunk megnyugtatására fabrikált kis hazugságainkat és önáltatásainkat. Hornby történeteinek magja szinte mindig az életünk végéig tartó felnőtté válás, a felelősségvállalás; kísérlet annak a hajszálvékony határnak a definiálására, hogy mit kell és mit nem szabad átmenteni a gyerekkorból a felnőtt létbe.

3. Mert rajta kívül senki nem tudná válsághelyzetekkel, depresszióval, betegséggel hadakozó hőseinek nem mindig vidám történetét ennyi szeretetteljes iróniával és humorral elmesélni. Nincsenek egyértelműen pozitív és negatív jellemek, minden szereplőben van több-kevesebb szerethető, vagy legalább megérthető vonás.

4. Mert nagyon tud írni. A történet eredeti, de nem kényszeredett, soha nem téved sztereotip vagy szentimentális csapdákba, a dramaturgia az utolsó oldalig megbízhatóan fogságban tart, a karakterek többrétegűek, a humor sohasem öncélú. Több generáció nyelvét bírja, minden szereplőt a korosztályának megfelelő hitelességgel szólaltat meg.

5. Mert a zene ennek a könyvnek is fontos része. A High Fidelity (Pop, csajok, satöbbi) mellett talán itt fogalmazódik meg a legérzékletesebben a zene egyedülálló képessége: rokon lelkekben azonos rezgéseket indukálni.

Hoffmann Tamás


Átvett Újraközlés | Forrás: Susannicom
Megjelent 2010. szeptember 12-én, Nick Hornby A Meztelen Juliet című kötetének recenziójaként | Európa Könyvkiadó, 2009; 380 oldal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük