A Víz

::: Egy lovasi kiállítás elé


A víz a legsokoldalúbb elem. A finoman párolgó gőz állapotából a folyékonyon keresztül gyilkos jégcsappá képes merevedni. Bármilyen színt magára vesz, legyen az természetes színek visszatükrözése vagy művi festékanyag, alias akvarell. Képes illatanyagokkal egyesülni – 4711 –, másokkal elegyülni, átalakulni bármivé, bármilyenné. A víz a legnagyobb színész. A föld, a tűz, de még a levegő se képes hasonló mértékű átlényegülésre.

Változékonyságát, alakíthatóságát rengeteg jelzővel, a magyar nyelv képszerűségét példázó kifejezések sokaságával írhatnánk le.

De most, amikor a Víz által inspirált kiállítás – képkiállítás – megnyitója a feladat, én inkább abból indulok ki, hogy mi a képek számára a legnagyobb kihívás. Ez talán a képek mozdulatlansága, önmagukban való cselekvésképtelensége. A kép, ahogy ott lóg a falon, lényegében egy halott tárgy. Fagyott, jégszerű, olvadásra képtelen. Nem olyan, mint a zene, amely minden előadás alkalmával újjászületik, aktualizálódik, vagy a tánc és a színház, ahol minden csupán másodpercnyi hatás, a mozdulat elillan, párává válik a következő pillanatban. De még a szobrászat is „mozgékonyabb” – és itt ne csupán a mobilokra gondoljunk, hanem például egy szobor körbejárásával is újabb és újabb, változó élményhez juthatunk. Sokkal folyékonyabb a hatás.

Mint a vízé. Ami aláfolyik, általfolyik, átfolyik, befolyik, belefolyik, egybefolyik, keresztülfolyik, körbefolyik, lefolyik, megfolyik, összefolyik, ráfolyik, szembefolyik, túlfolyik, végigfolyik, visszafolyik.

Mondják el a képek ezen a kiállításon, hogy mire is képes a víz. Meséljenek a víz színészi képességeiről. Beszéljenek az erejéről, a finomságáról, hatalmas szépségéről, ősiségéről, szimbolikus és spirituális tartalmáról.

Mégis, a képek mozdulatlanságukban legkevésbé talán a víz – mint számtalan halmazállapotot felvevő anyag – önálló cselekvőképességét tudják bemutatni. Ennek hiányát pótlandó gyűjtöttem össze 100 olyan igét, amely bizonyítja az állítást: a víz a legsokoldalúbb elem.

Aláhull, alámerül, alámos, apad, árad, áramlik, átbukik, átmos, áttör, befagy, beszakad, beszippant, betakar, beterít, bőröződik, búg, bugyborékol, bugyog, cseppen, csikorog, csillámlik, csillog, csipkéződik, csobban, csordogál, csöpög, csörgedez, csurran, dagad, dermed, dühöng, eláraszt, elbújik, elillan, elnyel, elpárolog, elsimul, elsodor, elterít, elterül, ered, esik, felbőg, felszáll, feltör, fodrozódik, folyik, forr, fut, gőzölög, gyöngyözik, habzik, hasad, hidratál, hömpölyög, hullámzik, hullik, jegesedik, kavarog, kifut, kimos, kiönt, kitölt, kitör, kiváj, körülölel, körülvesz, kristályosodik, lehúz, lemos, leránt, megcsillan, megdermed, megfagy, mélyül, morajlik, mormol, ömlik, örvénylik, párolog, patakzik, recseg-ropog, reped, rian, roppan, sistereg, simogat, susog, szemerkél, szikrázik, szitál, tajtékzik, torkollik, törik, tükröződik, visz, zajlik, zubog, zúg, zuhog.

Hoffmann Márta


Elsőközlés | Forrás: a szerző archívuma
Elhangzott 2017. augusztus 11-én Lovason, a Nagy Gyula Művészeti Alapítvány Galériájának kertjében, a Víz című csoportos kiállítás megnyitójaként | A kiállítást rendezte: S. Nagy Katalin | Kiállítók: Faragó Ágnes, Gábos József, Géczi János, Kováts Borbála, Láng Eszter, Lieber Erzsébet, Mózes Katalin, Székelyi Kati, Zsubori Ervin | Megtekinthető 2014. szeptember 24-éig

Comments

 1. SNK says:

  A kép a falon – szerintem – nem halott tárgy. Tele van mozgással, változással, belső történéssel, mint a víz.
  SNK

 2. EJ says:

  “A kép a falon – szerintem – nem halott tárgy. Tele van mozgással, változással, belső történéssel, mint a víz.” /snk/
  Ps: vagy ha halott tárgy, akkor nem kép…

 3. Lux says:

  Nagyon szép (feltehetően a képektől) ihletett prózavers, vagy stílszerűen szólva lírai gejzír.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.