Függő beszéd félmosollyal

::: Vass Tibor MET-kiállítása elé


Függő beszéd következik félmosollyal. A beszéd Nagy Bibin de Hernádkakról szól, őt idézi pontosan. (Helyenként három pontosan.) Elágazón, ugyanakkor tömören. Megjeleníti. A szó jelenébe vonja a vonalat, amely meghúzásának pillanatában múlt.

Az első bekezdésnek ezzel vége. Mert félreértés van: vonal már nincs, csak photoshop és office 2000. Szóval a kép sem ússza meg szárazon. (A képek amúgy is mindenre képesek.)

Bán András a megnyitón (Fotó: Bibók Bea)
Bán András a megnyitón (Fotó: Bibók Bea)

Most még a félmosoly is indoklást kíván. Az elmúlt időt Bibinke recepciójának beható tanulmányozásával töltöttem. Az olvasásmód leírásával. Az írásmód leolvasásával. S a leolvasó vagy leíró arcon egyazon apró jelre figyeltem föl. A mosolyra, mely formálódott, de félúton elakadt. Bibinke kiszerkesztette a mintaolvasót. Nem helyénvaló véle a dagályos beszéd, de az apályos sem.

Valahogy úgy gondolom, Bibinke szívesen elpepecsel ezzel a kiszerkesztéssel, pontosan kívánja megrajzolni a mosoly felét. Kicsivel több már kicsivel kevesebb lenne. Éppen az éppen annyi szükségeltetik.

A függő beszéd sem fogalmazódhat másként. Direktebben rövidre zárna, kiverné a biztosítékot. Túlbeszélve pedig túlbeszélt lenne.

Vass Tibor, kuglóffal (Fotó: Bibók Bea)
Vass Tibor, kuglóffal (Fotó: Bibók Bea)

Poétikai vállaláson túl kereshető-e a mély, mely a függő oka? Igen, elmondható: a függő beszéd oka a független beszéd. A visszautasítók szalonja idején, a szalonforradalmárok idején, az oldalszalonnák idején oly fölösleges a kijelölőket és megcímkézőket és zsűrorokat halászni, repêchage-ra, újrahalászatra vadászni, harcosan bejutni vagy harcosan kinn maradni.

Szép szó vasajtót nyit. Mi sem könnyebb, gondolhatnánk, mint Kak magasából távol állni vagy Kak távolából magasról… Nincs ez így. Onnan nézve mintha minden itt történne. Bibin nélkül, Bibint feledve, Bibintelenül. Nem csak rezignáció és félmosoly, nagy bibinnyi méltóság is kell távolból távol maradni. A tyúkól tetejére szerelni a minden tükörét.

Tyúkcsőrnyi bevezetőm végén kerül átnyújtásra egy kozmikus forma, egy magából a mindenbe forduló geometrikusan világértelmező térkombináció, egy valódi kuglóf. A tisztelet jeléül.

Bán András


Elsőközlés | Forrás: a szerző archívuma
Elhangzott 2015. április 8-án Budapesten, Vass Tibor Ide és ide, erről és erről, ezeknek és ezeknek című kiállítása megnyitójaként | MET Galéria, 2015. április 8–16. | A megnyitó egyúttal Vass Tibor A Nagy Bibin című kötetének budapesti premierje is volt | Spanyolnátha Könyvek 18., Hernádkak, 2014 | Az írásban közölt riportfotók elsőként a Spanyolnátha folyóiratban jelentek meg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük